INTERVIU

Lavinia Petrea - Reportaje de pe front

Lavinia Petrea - Reportaje de pe front (Foto: PRO TV) Lavinia Petrea - Reportaje de pe front (Foto: PRO TV)
15.06.2009

Rating:

  • Currently 5.00
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  din 2 voturi
Corespondenta Ştirilor PRO TV s-a întors recent din Irak şi Afganistan, unde, împreună cu operatorul Zsolt Vago, a realizat o serie de reportaje despre militarii români aflaţi acolo. Printre vestele antiglonţ, tancuri blindate şi militari înarmaţi pînă în dinţi, Lavina a descoperit cum se trăieşte într-o zonă de conflict, cu pericole la orice pas.

 

- Ai fost în Irak şi Afganistan, două destinaţii periculoase. Ce reportaje ai realizat acolo?
Am fost însoţită de colegul meu Zsolt Vago şi asta mi-a asigurat... liniştea. El a mai fost şi în Irak şi în Afganistan şi avea experienţă. În timpul avut la dispoziţie, am reuşit să facem în Irak reportaje despre militarii români aflaţi de şase ani în misiune, acolo. Pe lîngă faptul că au reuşit să restabilească un nivel de securitate cît mai apropiat de nor­malitate, au ajutat la reconstruc­ţia Irakului. În Afganistan, am făcut un material despre pierderea pe care a suferit-o Batalionul 21 ”Vînători de munte”, care se va întoarce acasă în luna iulie cu trei camarazi mai puţin, căzuţi la datorie. Tot acolo, am mai filmat un mesaj de la un militar român către fiul său de 9 ani din ţară, pe care, bineînţeles, i l-am şi transmis.

- Care era percepţia ta despre aceste zone înainte de a ajunge acolo?
Nu aveam o imagine foarte clară despre ce se întîmplă acolo. Mă întristam şi realizam cît de periculos este mai mult în momentul în care, aici, în ţară, primeam veşti negre de la Ministerul apărării, care anunţa că a mai murit un militar român acolo. În rest, îmi ziceam în minte doar ”Săracii!”, gîndindu-mă la civilii care îşi duc viaţa printre transportoare blin­date şi militari, dar nu realizam dra­ma prin care trec aceşti oameni zi de zi.

- Nu ţi-a fost frică?
Nu m-am gîndit nici o clipă că aş putea păţi ceva. Mă gîndeam doar că trebuie să ne facem treaba cît mai bine, că trebuie să ne întoarcem de acolo nu doar cu o experienţă personală, ci şi cu un reportaj foarte bun. Să fim ochiul PRO TV şi să putem arăta şi telespectatorilor noştri ce am văzut acolo.

- Cum au reacţionat cei din familie cînd le-ai spus că pleci în Irak?
Nu le-am spus! Au aflat cînd eram deja acolo. În seara respectivă, trebuia să mă văd cu prietenele. În timpul zilei, m-au sunat să stabilim locul şi ora şi, cînd le-am spus că sînt în Irak, mi-au zis: ”Scuză mai bună nu aveai?!”. Nu m-au crezut.

Bagdadul de zi cu zi


- Care au fost primele ”instrucţiuni” primite la faţa locului?
În Afganistan, ne-au îmbrăcat imediat ce am coborît din avion în echipamente de protecţie. Mi-am pus vesta antiglonţ – era să cad din picioare din cauza greutăţii -, mi-am pus apoi casca – nu îmi mai simţeam gîtul. Drumul pînă în baza militară l-am parcurs cu un elicopter militar, escortat de alte elicoptere de luptă. Recunosc, m-au impresionat mili­tarii din spatele mitralierelor care stă­teau mai mult în exteriorul apa­ratului de zbor, pentru a putea su­praveghea mai bine zona.

- Cît de diferită este atmosfera de acolo faţă de ce vedem noi la televizor?
Nu se compară. Asta pot spune eu, din punctul de vedere al unei persoane care a ajuns pentru prima oară într-un astfel de loc. Bagdadul m-a impresionat foarte mult. Acolo, nu mai eram într-o bază militară, eram într-un oraş în care, în loc să vezi oameni care merg la serviciu, copii care rîd sau se plimbă cu bicicleta, vezi numai militari înarmaţi pînă în dinţi, vezi urme de gloanţe şi panouri cu avertismente şi restricţii. Ţi se cerea, spre exemplu, să scoţi bateria din telefonul mobil atunci cînd treceai peste un pod...

- Cum ai fost privită de oamenii de acolo?
A fost foarte ciudat din punctul acesta de vedere. Irakienii îmi cereau încontinuu să fac poze cu ei. Se uitau ca şi cum... nu ştiu, era ceva în neregulă cu mine. Mă simţeam prost pentru că era evident că vorbeau despre mine, în faţa mea, numai că nu înţelegeam nimic.

- Ai mai repeta experienţa?
Cu siguranţă! Pentru mine, a fost o experienţă importantă şi mi-aş dori să mai am ocazia să merg şi să pot face mai multe reportaje. Şi, deşi poate sună ca un clişeu, apreciez mult mai mult faptul că trăiesc într-o ţară în care este pace. Avem parcuri puţine, iarbă pe care nu putem călca, însă nu locuim într-o ţară pîrjolită.

Cuvinte cheie: Lavinia Petrea, Zsolt Vargo, Irak, Afganistan, Bagdad

Copyright © 2014 ProtvMagazin. Se interzice copierea oricăror informaţii din acest site. Pentru solicitarea acordului contactaţi contact@protvmagazin.ro